Ziemniaczana zapiekanka

resztki ugotowanego mięsa
wędlina
1 kg ziemniaków
3 jajka ugotowane na twardo
30 dkg pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
0,5 szklanki śmietany
margaryna

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Wrzucić na wodę i gotować aż zaczną być lekko przezroczyste ( ok. 3 minut ). Następnie odcedzić.
Mięso, wędlinę kroić w cienkie kawałki, jajka w talarki, cebulę w cienkie piórka.
Pieczarki ugotować.
W naczyniu żaroodpornym nakładać warstwami : ziemniaki, mięso, jajka, grzyby, cebule.
Każdą warstwę posolić, popieprzyć i na każdą położyć margarynę.
Na ostatniej warstwie powinny być ziemniaki.
Śmietanę wymieszać z wywarem z grzybów i zalać potrawę.
Zapiekać aż ziemniaki będą rumiane ( około 50 minut ).

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz