Sałatka z zielonych pomidorów

1,5 kg zielonych pomidorów
0,7 kg cebuli
0,5 kg czerwonej papryki
2 papryczki chili
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki goździków
4 płaskie łyżeczki soli
0,75 szklanki cukru
kilka ziaren czarnego pieprzu

Umyte pomidory pokroić w cienkie plasterki, cebule w piórka, czerwoną paprykę w paski.
Z papryczek chili usunąć biały rdzeń z nasionami a resztę pokroić w małe kawałeczki.
Warzywa posolić 2 łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić w zimne miejsce na 12 godzin.

Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier i pozostałe 2 łyżeczki soli zagotować.
Do wrzącej zalewy dodać odciśnięte lekko na sicie warzywa i gotować 10 minut.

Gorącymi warzywami napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcić.

Pasteryzować 10 minut.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz