Pasztet wieprzowy



75 dkg karkówki wieprzowej
50 dkg boczku surowego
30 dkg wątroby wieprzowej
20 dkg słoniny
1 bułka
2 marchewki
1/4 selera
3 cebule
przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa
3 jajka
kilka grzybków suszonych

Słoninę drobno pokroić i przetopić na patelni. Oddzielić skwarki ( nie są potrzebne )
Karczek wieprzowy i boczek pokroić na kawałki i przesmażyć . Dodać warzywa i grzybki. Dusić godzinę do półtorej w zależności jakie duże kawałki były pokrojone.
Wątrobę przesmażyć osobno bez panierki.
Bułkę namoczyć w sosie, który został z pieczenia mięsa.
Mięso, wątrobę, ugotowane warzywa, cebule i bułkę zmielić trzy razy na drobnym sitku.
Dodać jajka, przetopioną słoninę i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać.
Piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz