Pleśniak

6 jajek
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1,5 kostki tłuszczu ( margaryny )
1 słoiczek marmolady lub jakieś konfitury
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
2,5 łyżeczki kakao

Mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtkami i tłuszczem (margarynę najlepiej pokroić w kawałki) dokładnie wyrobić - najlepiej na stolnicy. Następnie podzielić na trzy równe kawałki.
Białka ubić na pianę, dosypać cukru dalej ubijając- tak jak na beze.
- pierwszy kawałek rozłożyć na dno formy i posmarować marmoladą,
- drugi kawałek ciasta wyrobić z kakao i pokruszyć go na położoną prędzej marmoladę ( można to zrobić przy użyciu tarki). Następnie rozłożyć warstwę z ubitych z cukrem białek.
- trzeci kawałek pokruszyć i posypać na ubite białka.

Piec w temperaturze 180 - 200 stopni przez około 50 minut

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz