Ogórki
czosnek
koper
liście wiśni lub czarnej porzeczki
korzeń chrzanu ( jeżeli na małosolne może być liść chrzanu )
sól
Zalewa:
Na 1 litr wody wsypujemy dwie płaskie łyżki soli.
Wodę nieprzegotowaną lekko podgrzewamy żeby było łatwiej rozpuścić sól i taką zalewę wlewamy do słoików.
Tak przygotowane ogórki zakręcamy - najlepiej aby zakrętka dociskała jeszcze liście na górze słoika.
Słoiki z ogórkami zostawiamy na kilka dni w ciepłym aby się lekko podkisły i dopiero wtedy wynosimy np. do piwnicy.
Uwaga z ogórków w pierwszych dniach będzie odbywać się intensywne kiszenie co spowoduje sączenie się zalewy, dlatego należy postawić pod słoiki jakieś podstawki lub talerz.
Nie należy przejmować się ubytkiem soku ze słoików - nie ma to wpływu na przechowywanie ogórków ( nie odkręcamy słoików i nie uzupełniamy zalewy ! ).
Przepis sprawdzony i praktykowany od pokoleń.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz