Ogórki kiszone

Ogórki 
czosnek
koper
liście wiśni lub czarnej porzeczki
korzeń chrzanu ( jeżeli na małosolne może być liść chrzanu )
sól

Zalewa:
Na 1 litr wody wsypujemy dwie płaskie łyżki soli.
Wodę nieprzegotowaną lekko podgrzewamy żeby było łatwiej rozpuścić sól i taką zalewę wlewamy do słoików.

Na dno słoika wkładamy 2-3 liście wiśni lub czarnej porzeczki, koper ( najlepiej koronka ). Upychamy ciasno ogórki, następnie wkładamy kawałki czosnku ( na litrowy słoik jeden ząbek - jeżeli damy więcej będą bardziej gazowane) i chrzan ( jeżeli kisimy na małosolne mogą to być liście chrzanu) i upychamy dalej ogórki. Na górę wkładamy gałązki kopru, liście wiśni lub czarnej porzeczki. Wszystko to zalewamy letnią wodą z solą ( jeżeli kisimy ogórki małosolne możemy zalać cieplejszą wodą z solą i przy ogórkach poodcinać końcówki, wtedy szybciej się ukiszą).
Tak przygotowane ogórki zakręcamy - najlepiej aby zakrętka dociskała jeszcze liście na górze słoika.

Słoiki z ogórkami zostawiamy na kilka dni w ciepłym aby się lekko podkisły i dopiero wtedy wynosimy np. do piwnicy.

Uwaga z ogórków w pierwszych dniach będzie odbywać się intensywne kiszenie co spowoduje sączenie się zalewy, dlatego należy postawić pod słoiki jakieś podstawki lub talerz.
Nie należy przejmować się ubytkiem soku ze słoików - nie ma to wpływu na przechowywanie ogórków ( nie odkręcamy słoików i nie uzupełniamy zalewy ! ).

Przepis sprawdzony i praktykowany od pokoleń.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz