Sałatka wielowarzywna

4 kg ogórków 
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchwi
natka pietruszki
liście selera
koperek
główka kapusty

Ogórki obrać i poszatkować tak jak na mizerię,
cebulę obrać i pokroić w pół-talarki,
marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami,
natkę pietruszki, liście selera i koperek drobno pokroić,
kapustę poszatkować, posolić około 1/2 łyżeczki i zostawić na pół godzinki.

Następnie wszystko razem wymieszać i zalać ( przepis na zalewę poniżej ).
Odstawić na kilka godzin - można to zrobić wieczorem i zostawić do rana.

1 szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżka pieprzy ziołowego

Ubijać ciasno w słoiki i zalewać wytworzonym sokiem.
Pasteryzować około 10 - 15 minut

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz