10 żółtek
1 kg mąki
0,5 litra mleka
15 dkg drożdży
1 kostka tłuszczu
0,5 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
Cukier z żółtkami i solą postawić na garnku z wrzącą wodą i drewnianą łyżką ucierać aż powstanie jasna masa.
Zdjąć, dodać mąkę, drożdże oraz resztę mleka.
Wyrabiać około 30 minut i pozostawić do wyrośnięcia.
Włożyć nadzienie i uformować w kształcie bułeczek i pozostawić do wyrośnięcia.
Nadzienie:
3/4 litra jagód
2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przed wstawieniem do piekarnika każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz