6 żółtek
1 kg mąki
10dkg drożdży
2-3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki octu
1/2 kostki tłuszczu
szczypta soli
aromat cytrynowy
powidła
puder do posypania
1 kg smalcu do smażenia
Drożdże rozprowadzić w pół szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodać żółtka utarte z cukrem , olejkiem cytrynowym i odrobiną soli. Następnie dodać wyrośnięte drożdże, mleko, tłuszcz i wyrobić dokładnie ciasto. Dodać ocet i jeszcze raz wyrobić ( ocet dodajemy aby przy smażeniu pączki nie wpijały tłuszczu). Konsystencja ciasta na pączki powinna być luźna.
Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto nabieramy ręką umoczoną lekko w oleju, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy łyżeczką powidła i dokładnie zlepiamy na kształt kulki.Tak uformowane ciasto delikatnie układamy na posypanej mąką deseczce.
Należy pozostawić je w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia, po czy smażyć na złoty kolor w gorącym smalcu.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Z jednej porcji wychodzi około 50 sztuk.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz