0,5 kg marchwi
8-10 dkg soli
Dobrze wyrośniętą ścisłą kapustę poszatkować ( na szatkownicy lub przy pomocy maszynki do mięsa z przystawką szatkującą )
Marchew obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Kapustę, marchew i sól dokładnie wymieszać. Odczekać z 10-15 minut aż puści sok.
Następnie wkładać stopniowo do kamiennego garnka i ubijać aż puści sok ( ja to robię pięścią ).
Dobrze ubita kapusta lepiej się zakwasza i łatwiej ją przechowywać.
Po wypełnieniu garnka kapustą nakryć ją gazą ( łatwiej będzie zebrać powstający nieraz kożuch ) i położyć talerz przyciskając słoikiem z wodą lub wyparzonym kamieniem.
Kapusta kisi się 3-4 tygodnie. Kiszącą się kapustę trzeba przebijać co drugi dzień aby usunąć gazy powstałe podczas fermentacji i ponownie ją ubić oraz przykryć
Po ukiszeniu kapustę przełożyć do litrowych słoików lub pozostawić w garnku kamiennym.
Kapustę ukiszoną wynieść do piwnicy lub innego chłodniejszego pomieszczenia.
Można całość w trakcie kiszenia nakryć dużą reklamówką np z biedronki aby nie roznosił się zapach po całym pomieszczeniu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz